Historie

Al meer dan 50 jaar niet meer weg te denken uit de regio


Betonmortel Grevelingen bestaat meer dan 50 jaar. Het bedrijf is niet meer weg te denken bij bouwactiviteiten in de regio. Met deskundige medewerkers, goed onderhouden materieel en veel service heeft Betonmortel Grevelingen deze positie verworven.

Oprichting

Betonmortel Grevelingen is op 12 maart 1968 opgericht door de Maatschappij tot exploitatie van Betonmortelbedrijven in Nederland (Mebin), Kalkfabriek voorheen Van Dijk en Co en de Flakkeesche Betonfabriek en Bouwmaterialenhandel fa. C. Esselink en Zonen uit Middelharnis.  Bouwvakkers haalden vermoedelijk opgelucht adem toen het bedrijf openging. Voor die tijd moesten aannemers hun eigen beton maken. Dit was loodzwaar werk voor de bouwvakkers, die met ontelbare kruiwagens over loopplanken moesten om een fundering of vloer te storten.

Betonmortel Grevelingen schafte vrij snel een betonmixer met transportband aan, waarmee beton op de bouwplaats zo ver mogelijk in het werk kon worden aangebracht. Dat was een revolutie die de kruiwagen overbodig maakte. Lossen met de transportband kwam de kwaliteit echter niet ten goede. De pompmixer was daarvoor de oplossing. Het was een mixer met 7 m3 laadvermogen met een pomp, zodat met een lange giek de betonmortel makkelijk op bijvoorbeeld een verdiepingsvloer kon worden aangebracht. Tot op heden is dit een onmisbaar onderdeel in de dienstverlening van Betonmortel Grevelingen.

De productie van beton steeg de eerste jaren enorm: van 7.030 m3 in 1968 tot 28.775 m3 in 1970. De grootste eenmalige order in de geschiedenis van Betonmortel Grevelingen was in de jaren 1975 en 1976. Voor de nieuwe doorlaatsluis in de Brouwersdam was 32.000 m3 beton nodig. Belangrijk voor het bedrijf was de nieuwe weg over de Haringvlietsluizen in 1971 die de kop van Goeree-Overflakkee ontsloot en voor veel bouwactiviteit zorgde.

Uitbreiding

Vanwege de grote vraag naar beton breidde Betonmortel Grevelingen haar transportcapaciteit uit. Mixers van 4m3 werden mixers van 9 รก 10 m3 inhoud. In 1995 was een oplegger met menginstallatie een nieuwe stap. Daarmee kon Betonmortel Grevelingen de klant een continue en tijdige aanvoer garanderen. Momenteel telt het wagenpark van Betonmortel Grevelingen vier gewone mixers van 10 m3, vijf opleggers en twee pompmixers.

Betonmortel Grevelingen werkt sinds de jaren zeventig vanuit centrales in Zierikzee en Stellendam. Eerder was er ook een centrale in Middelharnis. In 1994 vond de overdracht van aandelen plaats van Van Dijk en Co te Dordrecht aan Betonmortel Maatschappij Zeeland B.V., een onderdeel van De Hoop Terneuzen.